Про терміни придатності японської продукції
×
RU EN DE FR PL UA

Про терміни придатності японської продукції

 

Ті, хто ще не знайомий з японським доглядом і його особливостями косметики внутрішнього ринку Японії, запитують нас: як розшифрувати дату виробництва?

Продукція японського внутрішнього ринку має свої особливості.

Давайте розберемо основні з них:

  1. Важливо знати, що в Японії немає закону, який зобов'язує виробника вказувати термін придатності косметики на упаковці.

    Тому на японській косметиці в 90% випадків немає терміну придатності на пакуванні або терміни придатності в явному вигляді не ставлять, у крайньому разі вказують дату виробництва за імператорським календарем.

  2. Дата виготовлення може вказуватися на загальній упаковці партії (наприклад, на ящиках) і за дотриманням стежить сам магазин, куди надходить партія для продажу.

  3. У більшості косметики, виробленої в Японії, термін зберігання не звичний нам 3 роки, а саме 5 років за умови цілісності пакування та правильного зберігання.

    Коли ми замовляємо продукцію із заводів компаній-виробників у Японії, щоразу детально пояснюємо особливості нашого ринку, розповідаємо про " терміни придатності саме 3 роки" і просимо обирати нам "найсвіжіший" товар. Партнери завжди дуже щиро дивуються нашій скрупульозності при замовленнях товару.

  4. В Японії є обмеження на кількість продажу в одні руки і часто складно викупити товар. Багато продуктів можна придбати тільки в салонах краси.

 


 

Терміни використання продуктів після відкриття упаковки

Варто зауважити, що японські виробники часто не вказують цю інформацію (адже жителі Японії використовують продукти методично і до кінця після відкриття баночок. В силу менталітету не виникає ситуацій, коли упаковку відкрили і забули про неї на рік).

За більш ніж 7 років роботи з японськими продуктами нами перевірено, що упаковку японських масок із zip-застібкою можна зберігати 8-12 місяців, засоби для волосся – 12 місяців.

Якщо ви купували СПА-процедури в разовому варіанті та забули про ці баночки, не турбуйтеся – у герметично закритих баночках продукт може зберігатися до 2 років.

Орієнтовні терміни зберігання відкритої косметики:

  • Тонер/емульсія/лосьйон/молочко – 1 рік у прохолодному місці
  • Есенція/сироватка – 8 місяців у затемненому місці
  • Крем – 1 рік у прохолодному місці, використовувати лопаточку, що йде в комплекті
  • Очищувальні засоби (крем/пілінг/пінка/скраб) – від 1 до 1,5 років
  • Крем із захистом від УФ променів – у прохолодному місці до 12 місяців
  • Консилер/коректор – 1 рік у сухому і прохолодному місці
  • Пудра – 3 роки, періодично промивати або міняти спонж

 


 

На яких японських товарах зазначено термін придатності?

Термін придатності або дата виробництва вказані:

  1. На всіх японських вітамінах і добавках (зверніть увагу, що різні виробники вказують дату в різному форматі – дехто вказує рік цілком, дехто тільки його останні дві цифри, у когось є місяць і число, а в когось лише рік і місяць).

  2. На всіх краплях для очей.

  3. І на косметичних засобах деяких брендів, це:
    • деякі бренди KAO, наприклад, санскріни Biore, маски і патчі Megyrithm
    • косметика Fancl і Attenir (Attenir – це бренд, який виробляється концерном Fancl). Їхня концепція – косметика без добавок, зокрема без консервантів, що скорочує терміни її використання. І хоча, як правило, термін придатності невідкритих засобів Fancl становить 3 роки, але дату виробництва на упаковці ці бренди все ж таки вказують.
    • Майже всі японські бренди зубних паст, крім Sangi Apagard.
    • На косметиці найбільших японських виробників: Shiseido, Kanebo, Rohto – термін придатності не вказано, тільки зашифрований код.

 


 

Чи можна розшифрувати код через косметичні калькулятори?

Спробувати можна, але калькулятори не завжди коректно видають дату. Тому повністю покладатися на такі калькулятори не можна.

Навіть якщо розшифровувач там правильний, він може відповідати японській косметиці, випущеної для міжнародного ринку, а не для внутрішнього (у цьому разі він показуватиме невірну дату).

Як зрозуміти, зазначений на упаковці термін, до якого товар придатний, чи дата виробництва?

使用期限 – такий напис позначає термін придатності, expiration date.

製造年月日 – такий напис позначає дату виробництва (рік, місяць, число), manufacturing date.

Винятки з правил – це бренди, орієнтовані на продажі на Європейському ринку, а також неконсервована косметика, наприклад, вітаміни FANCL (де зазначають 2 строки придатності: до розтину упаковки і після. Це зумовлено тим, що терміни придатності після відкриття упаковки менші).

Також на упаковці можна знайти пробиті літери і цифри, які позначають серійну партію виробника. Наприклад, у таких великих брендів, як Sheseido, Kanebo, FANCL за серійними номерами можна відшукати дату виробництва в інтернеті, але це, на жаль, тільки на люксові лінійки і лінійки, призначені для імпорту.

Окремо зазначимо про терміни придатності біодобавок: вони вказуються на упаковці, в порядку рік.місяць.день, наприклад, 23.07.15 – 15 липня 2023 року. Але, рік іноді вказується за японським літочисленням, а не за григоріанським календарем.

 


 

Підбиваємо підсумки

Споживачі довіряють японським брендам. Звичайно ж, виробники також прагнуть свою репутацію зберегти. За 7 років, які я працюю з японською косметикою, я жодного разу не зіткнулася із зіпсованим/старим засобом. А ті засоби, дати на яких вказуються, завжди приходять із значним запасом терміну.

Споживачеві пропонується велика свобода і відповідальність. Усі японські бренди косметики на своїх сайтах пишуть, що потрібно оцінити, чи немає зміни запаху, кольору, розшарування косметики або дивної текстури. Якщо цього немає, засобом можна користуватися. Якщо є, то не можна. Незважаючи на термін придатності. 

Це тягне за собою, з одного боку, зменшення споживання, адже ніхто не викидає придатну косметику, у якої закінчився термін придатності, просто тому, що не знає, коли він закінчився. З іншого боку, якщо із засобом щось не так, наприклад, санскрін полежав на сонці і розшарувався, то використовувати його не будуть, хоч і формальний термін ще не минув.

Як бути, якщо термін придатності все-таки хочеться дізнатися?

Тільки писати або телефонувати безпосередньо виробнику. Можна звернутися до відділу по роботі зі споживачами – наприклад, за допомогою форми зворотного зв'язку, або електронної пошти. Якщо ви назвете менеджеру зашифрований код з упаковки засобу, вам скажуть дату виробництва.

Також, іноді інформацію можна знайти на спеціальних сайтах, наприклад: 

Однак, необхідно зауважити, що часто інформація на таких сайтах спотворена і відображається невірно.

На останок хочеться додати, що замовляючи у нас продукцію, ви можете бути абсолютно впевнені не тільки в якості товару, а й у термінах придатності, так як ми є постачальником продукції в безліч салонів краси України і отримуємо поставки кожні 2-3 тижні.

Відгуки

БАЖАЄТЕ ДІЗНАТИСЯ ПРО АКЦІЇ ТА ЗНИЖКИ

Підпишись та отримуй акційні пропозиції від Exc.boutique першим!